Elektrický sporák, kombinovaný nebo jeho plynová verze byly ještě před pár lety součástí většiny českých kuchyní. Dnes je ale daleko běžnější samostatná varná deska a zabudovaná trouba. Důvody jsou jednoznačné. Samostatná trouba přináší větší pohodlí při manipulaci s horkými plechy. Varná deska dává zase možnost zabudovat ji prakticky kamkoliv, kde se nám bude u vaření dobře stát. Přesto jsou ale místa, kde má sporák stále uplatnění. Kdy se po něm podívat? A na co se při výběru sporáku zaměřit?
Co je to sporák?
Pod pojmem sporák bereme kuchyňské zařízení, které kombinuje možnost vaření jídel a zároveň pečení. Má tedy varnou plochu, která je umístěna nahoře, a část k pečení neboli troubu, která je pod varnou plochou. Sporáky známe z minulosti, kdy byly jedinou možností. Dnes už je obvyklejší mít prostor pro vaření a pečení oddělený. Lépe to vyhovuje ergonomii i bezpečnosti.
Typy sporáků
Sporák může být volně stojící nebo vestavěný v kuchyňské lince. Další dělení sporáků je už podle zdroje energie pro vaření a pečení.
- Elektrický sporák – Jak část pro vaření, tak trouba je napájena elektrickou energií. Jednotlivé sporáky se mohou lišit typem varné plochy.
- Sklokeramický – Oblíbená hladká plocha, pod kterou jsou umístěny topná tělesa, které ji zahřívají.
- Indukce – Moderní technologie vaření, která ohřívá přímo hrnce či pánve.
- Litinové varné plochy – Tradiční sporáky, které ustupují do pozadí především kvůli nízké efektivitě a špatné regulovatelnosti teploty.
- Plynový sporák – Varná část i trouba využívají i ohřevu potravin plyn.
- Kombinovaný sporák – Jedna část sporáku využívá elektřinu, druhá plyn
Tip! Speciální nádobí pro indukce koupíte na Tescoma.cz, kde můžete využít i cashback 7 % zpět.
Luxusní sporáky do vyladěných interiérů
I sporák může být designovým prvkem kuchyně. Pokud si potrpíte na zajímavé vybavení, může mít sporák nejrůznější netradiční funkce, nebo i část pro grilování. Naprostou vychytávkou pro fajnšmekry jsou pak luxusní sporáky, které kombinují tradiční sporák s kamny na pevná paliva. Jejich cena je poměrně vysoká a jsou tak spíše symbolem luxusu než běžným vybavením kuchyně.
Cena elektrického sporáku
Klasický elektrický sporák pro nenáročné se dá pořídit za cenu kolem 8 000 Kč. Tyto typy se hodí pro občasné vaření, mívají vyšší spotřebu. Moderní elektrický sporák se zajímavou výbavou a nižší spotřebou se pohybuje v cenových relacích 14 000 až 21 000 Kč. Většinou nabízí úspornější vaření i zajímavé funkce trouby. Pro luxusní sporáky si připravte úspory ve výši vyšších desetitisíců korun.
Tip! "Vysypal" se vám ten starý a tak si rychle potřebujete vzít půjčku na nový? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček a zajistěte si ty nejlepší podmínky:
Najděte nejlepší půjčku
Elektrický sporák nebo oddělenou varnou desku a troubu?
Sporák volíme většinou, pokud bojujeme s místem v kuchyni nebo s penězi. Samostatně stojící elektrický sporák totiž nebývá drahou záležitostí. Ideální je také pro vaření na chatě či chalupě, kde nechceme zbytečně investovat. Ve všech ostatních případech doporučujeme volit samostatnou varnou desku a k ní pečící troubu, které zajistí větší pohodlí. Navíc při poruše nepřijdete najednou o obě možnosti přípravy jídla. Z dlouhodobého hlediska jsou tak lepším řešením.
Tip! Přemýšlíte, jak byste v domácnosti ještě ušetřili? Změnou dodavatele elektřiny můžete ušetřit téměř 10.000 Kč ročně! Zkuste to zdarma zde:
Porovnej dodavatele elektřiny
Na co si dát pozor při výběru sporáku?
Vzhledem k tomu, že elektrický sporák patří k základnímu vybavení kuchyně, je toho hodně, co je potřeba při jeho výběru pohlídat.
- Rozměry – Obvyklá hloubka sporáku je 50 až 60 cm, výška 85 cm. Dobře s změřte prostor, kde má sporák stát.
- Bezpečí – Moderní elektrický sporák má různé prvky pro větší bezpečí pro užívání - bezpečnostní senzory, „chladné“ sklo trouby, indikátor zbytkového světla, teleskopické výsuvy.
- Ovládání – Už dávno nejsou na výběr jen klasické otočné knoflíky. Vyzkoušejte si několik druhů ovládání a vyberete si ten, který vám sedne.
- Extra funkce – I samostatné sporáky mají spoustu zajímavých funkcí, které ulehčí provoz - samočištění, zóny pro speciální způsob vaření, časovače.
- Energetická třída – Protože vybíráme elektrický sporák, je dobré zaměřit se i na energetickou třídu, protože ta má přímý vliv na to, kolik elektřiny při vaření a pečení spotřebujeme.
- Příkon a napájení – Pozor na to, jaké připojení bude sporák vyžadovat. Většina z nich potřebuje napájení na třífázový střídavý proud 380 – 400 V. Koupit se ale dají i elektrické sporáky na 220 V.
- Počet, průměr a výkon varných zón desky – Obvyklé jsou 4 varné zóny, ale jsou i modely s 2 či 3 zónami, které jsou fajn pro menší rodinu nebo na chatu.
- Objem a vnitřní rozměry trouby – Na výběr jsou trouby s objemem 45 l, 45 – 70 l i trouby nad 70 l. Při výběru se řídíme počtem strávníků v domácnosti.
- Cena vs. renomované značky s dobře dostupným servisem – Není dobré za každou cenu šetřit. Při výběru si pohlídejte, aby značka měla servis dostupný v blízkosti vašeho bydliště.
Tip! Při nákupu elektrického sporáku můžete výrazně ušetřit, pokud využijete cashback, neboli peníze zpátky. Vybírejte u těchto eshopů:
* Samostatně stojící sporáky dodává společnost Concept
* Klasické sporáky i samostatné varné desky vyberete na Okay.cz
* Sporák kombinovaný s kamny najdete na Baumax.cz
Pokud váš elektrický sporák dosloužil náhle, úspory jste využili jinde a v měsíčním rodinném rozpočtu nezbývají finance na koupi nového, může pomoci rychlá půjčka. Spočítejte si v praktické online kalkulačce, na kolik vás vyjde. Výsledek máte během pár vteřin.